За даними Цетру громадського здоров’я в Україні за 10 місяців 2022року зареєстровано 79 випадків захворювання на ботулізм.
До недуги призводило вживання таких продуктів:
- консерва м’ясна та з інших м’ясних продуктів — 32;
- інші м’ясні вироби — 2;
- риба прісноводна в’ялена та солена — 30;
- риба морська в’ялена, копчена та солена — 3 ;
- консерва рибна чи з морепродуктів — 4;
- інші рибні вироби, морепродукти — 2;
- консерва грибна — 3;
- консерва овочева — 3.
Тому нагадуємо,що ботулізм – це гостре токсико-інфекційне захворювання, яке викликається ботулотоксином, який виділяється збудником Clostridium botulinum в результаті його життєдіяльності (розмноження та накопичення) в харчових продуктах.
Загально прийняті в домашніх умовах способи обробки харчових продуктів, такі як консервування в банках, копчення, маринування, соління та інші, не приводять до знищення збудників ботулізму і їх спор і при тривалому збереженні в цих продуктах може утворитися токсин.В створених умовах, де відсутній кисень, наприклад в герметично закритих консервованих овочах, фруктах і грибах, які були погано промиті і оброблені термічно або непатраній рибі – починає вироблятися ботулотоксин .
Слід пам’ятати: інфіковані ботулізмом харчові продукти не змінюють своїх зовнішніх ознак. Виняток — консерви, у разі інфікування Clostridium botulinum бувають здуті — бомбажні.
Клінічна картина ботулізму залежить не від типу збудника, а від дози токсину та початку введення лікувальної антитоксичної сироватки.
Інкубаційний період при харчовому ботулізмі становить від кількох годин до 10діб, при раневому шляху зараження -5-14 днів. Чим він чим коротший, тим важче отруєння.
Перші ознаки, що мають насторожити:
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
- порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
- сильно виражена сухість у роті;
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
- запаморочення;
- ураження м’язів шиї та кінцівок.
При перших проявах відповідних симптомів — негайно викличте швидку –«103» .
З метою попередження випадків захворювання краще завжди дотримуватись профілактичних заходів щодо виникнення ботулізму:
– суворе дотримання основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини;
– слід неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів. Їх стерилізують в автоклавах, боруйнування спор відбувається лише за температури 120 С.Стерилізувати банки перед заготовкою домашньої консервації не меншеніж 10 хвилин, бляшані кришки так само кип’ятити 10 хвилин;
– не їсти консерви з бомбажом або при підозрі на недоброякісність;
– не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках,яка булла виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
– купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішні йвигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
– при розробці туш тварин та риби стежити, щоб вміст кишечника не потрапляв на м’ясо, перед готуванням теж ретельно помити рибу та м’ясо;
– необхідно сувородо тримуватись рекомендованих правил обробки банок та теплової обробки продуктів. Домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано короткий термін.
Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Пам’ятайте про вищевказані поради і залишайтеся здорові.
Зав.відділення епідеміологічного нагляду(спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань Ходан А.М.
Коментарі закриті.