Розпочав свою роботу онлайн ресурс «Платформа Центрів Дія»
Сервіс «Місцеві електронні петиції»
Сервіс «Консультації з громадськістю»

Остерігайтесь ентеровірусної інфекції

Ризик застудитися не обмежується холодною погодою. Зростання кількості пацієнтів з симптомами респіраторних інфекцій має місце і в  літку та на початку осені. І це підтверджується даними спостереження за інфекційними захворюваннями, які проводить Івано-Франківським обласним центром контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Деякі віруси застуди, що поширені і у літній час, мають особливість у тому, що вони не тільки викликають типові симптоми застуди, а можуть стати причиною розладів шлунково-кишкового тракту людини. Як правило, зимові та літні застуди викликаються різними вірусами. В холодну пору року відповідальні за гострі респіраторні інфекції, в основному, риновіруси людини, які є найбільш поширеними з понад 220 тисяч різновидів вірусів, що викликають такі хвороби.

Літня застуда, яку в народі іноді називають «літній грип», швидше за все, буде викликана ентеровірусною інфекцією. Ентеровірусні інфекції це гострі інфекційні хвороби, які викликаються вірусами Коксакі, ЕСНО та рядом інших, що відносяться до даного роду вірусів.

Клінічні прояви різноманітні і характеризуються ураженням дихальних шляхів, шлунково-кишкового тракту, центральної нервової системи, м’язів, міокарду, висипаннями на шкірі.

При респіраторній формі проявляється хвороба катаральними симптомами: загальна слабкість, можливі серозні виділення з носа, кашель, підвищення температури тіла, почервоніння слизових оболонок очей.

При шлунково-кишкових розладах крім проявів інтоксикації організму (температура, слабкість, головний біль) відмічаються болі у животі, блювота, пронос. Захворюваність характеризується значною поширеністю, у першу чергу серед дітей і осіб молодого віку.

Джерелом інфекції при даній інфекції можуть бути як хворі люди, так і вірусоносії. Хвороба передається фекально-оральним шляхом, який реалізується через брудні руки, забруднені предмети побуту, воду і продукти харчування. Не виключений повітряно-краплинний механізм передачі інфекції.

Ентеровіруси стійкі у зовнішньому середовищі, до дії окремих дезінфекційних засобів і заморожування, проте знищуються хлорвмісними  дезінфектантами, при нагріванні, висушуванні, під дією ультрафіолетового опромінення.

Розповсюдженню ентеровірусних захворювань сприяють недотримання правил особистої гігієни, недоброякісні продукти харчування та питна вода, міграційні процеси, низький соціальний рівень населення, незадовільний санітарно-гігієнічний стан територій і житла.

Щоб запобігти інфікуванню ентеровірусною інфекцією необхідно:

  • дотримуватись правил особистої гігієни, а саме: ретельно мити руки з милом, гарячою водою, особливо перед прийомом їжі, після відвідування громадських місць, туалету; своєчасно міняти постіль, рушники, слідкувати за чистотою одягу;
  • проводити регулярне вологе прибирання та провітрювання приміщень;
  • ретельно мити кухонний посуд гарячою водою з використанням обезжирюючи засобів;
  • купатись у відкритих водоймах виключно у відведених для цього місцях, уникати потрапляння води у рот або її проковтування;
  • вживати у їжу лише свіжі продукти харчування, ретельно вимиті протічною водою та оброблені гарячою водою фрукти, ягоди, зелень, овочі;
  • для пиття вживати кип’ячену або бутильовану воду;
  • вчити вимог особистої гігієни своїх дітей;
  • не займайтесь самолікуванням, тільки лікар може встановити вірний діагноз та призначити належне лікування.

З метою лабораторного підтвердження діагнозу інфекційного захворювання можна звернутись в ДУ «Івано-Франківський  обласним центром контролю та профілактики хвороб МОЗ України » за адресою: м. Івано-Франківськ ,вул.Рєпіна,6


Коментарі закриті.

Перейти до вмісту