Забезпечення питного режиму дітей – важлива складова розвитку та збереження здоров’я дитини! Достатнє вживання води щодня допомагає подолати хронічну втому, стрес, покращує роботу мозку.
Вода унікальна, вона легко засвоюється, бере участь у всіх життєво важливих процесах в організмі, допомагає регулювати температуру тіла.
Єдиних норм споживання рідини для дітей немає, але можна орієнтуватись на рекомендації Міністерства охорони здоров’я України:
• діти від 1 до 4 років – 2-4 склянки;
• діти від 4 до 8 років – 5 склянок;
• діти від 9 до13 років – 7-8 склянок;
• діти 14 і більше років – 8-11 склянок.
В Україні діє Санітарний регламент, який містить низку новацій, спрямованих на забезпечення здорового харчування дітей в закладах освіти. Одним із компонентів організації харчування дітей є питний режим.
Якщо раніше йшлося про забезпечення питної води під час прийому їжі, то тепер Санітарний регламент передбачає доступ дитини до питної води протягом усього періоду перебування в освітньому закладі.
Організація питного режиму повинна сприяти задоволенню потреб дітей у безпечній та якісній воді. Питні фонтанчики слід розміщувати із розрахунку 1 на 100 учнів. Вода в них повинна відповідати вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10.
У разі відсутності в закладі освіти питних фонтанчиків кожна дитина за потреби повинна отримати кип’ячену або фасовану воду в індивідуальному посуді. Кип’ячену воду дають після охолодження до кімнатної температури, її зберігають у добре вимитому посуді і міняють не рідше ніж 1 раз на добу.
При використанні установок із дозованим розливом негазованої фасованої води заміна ємності повинна здійснюватися не рідше одного разу на 2 тижні, вода повинна відповідати вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10, що підтверджується виробником. Можлива організація індивідуального питного режиму (особистої пляшки з водою).
Потреба у воді в дітей вища, ніж у дорослих. Дітям радять споживати воду впродовж всього дня і особливо під час активних ігор чи занять спортом. Кількість води, яку має споживати дитина протягом дня, залежить від багатьох факторів: статі, віку, рівню фізичної активності, температури повітря, погодних умов та клімату.
Вода – дуже важливий компонент здорового харчування.
Лікар з загальної гігієни
Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»
Володимир БОВИЧ