Розпочав свою роботу онлайн ресурс «Платформа Центрів Дія»
Сервіс «Місцеві електронні петиції»
Сервіс «Консультації з громадськістю»

У Косові пройшов перший день благодійного фестивалю «Смак з Косова»

07 липня 2023 року у місті Косові пройшов перший день благодійного фестивалю «Смак з Косова», який створено та підтримано у рамках впровадження проєкту «Фестиваль – стала ініціатива та ефективний інструмент промоції історичної та культурної спадщини у прикордонних регіонах України та Польщі» за фінансової підтримки Європейського Союзу через Програму транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 (*останній конкурс попереднього фінансового періоду – на сьогоднішній день нова транскордонна програма називається Interreg NEXT Poland-Ukraine 2021-2027).

Вищезазначений транскордонний проєкт впроваджується ГО «Прикарпатська Інформаційна Корпорація», Косівською міською радою та гміною Соліна з Підкарпатського воєводства Республіки Польща.

Концепція нового фестивалю, створеного у рамках реалізації транскордонного проєкту – популяризація місцевих народних промислів, ремесел, традицій, збереженої історико-культурної спадщини Гуцульщини, а також – гастрономічної спадщини, особливої місцевої кухні, виробів із сиру, традиції виготовлення сирних коників.

Фестиваль 2-х денний:

перший день – 07.07.2023 – місто Косів -мистецька столиця Гуцульщини (присвячений промоції історико-культурної спадщини загалом)

другий день – 13.08.2023 року – село Шепіт – скарбниця гуцульського крафту (Косівська міська територіальна громада, участок Кородистий, буде присвячений промоції пастушої культури Карпат, з якої народилось багато цікавих традицій, в тому числі – і традиція виготовлення виробів із сиру.)

Заходи у рамках фестивалю: майстер-класи з ліплення сирних коників, виготовлення воскових свічок; гончарства, ткацтва, розпису на склі; презентація сироварень, полонинних господарств, крафтових виробників; дегустації традиційних страв місцевої кухні; благодійні виставки-продажі від локальних митців; авторська фотовиставка Романа Рудника «Мандрівки сирного коника Карпатами», презентація книги «Автентичне вбрання та мода передмістя Косова 1920-х -1950-х років», інтелектуальні і пізнавальні розваги для дітей та дорослих.

07 липня  гості мали можливість відвідати 4 фестивальних локації на території міста Косова:

Туристично-інформаційний центр (майдан Незалежності, 11) – з 13.00 до 17.00 години тут проходив безкоштовний майстер-клас з виготовлення сирних коників, гості також мали можливість розфарбувати свого керамічного коника для інтерактивної фотозони.

Косівський музей мистецтва та побуту Гуцульщини (вул. Незалежності, 55). Тут відбулася презентація книги “Автентичне вбрання та мода передмістя Косова”. У книзі міститься детальний опис автентичного вбрання та аксесуарів, притаманних селам Вербовець, Старий Косів, Смодна та Черганівка 1920-х — 1950-х років. Авторки – Вікторія Яремин та Лідія Маречко – наводять цитати спогадів бабусь і дідусів колоритною місцевою говіркою.

Тексти ілюструють понад 120 світлин, серед яких фото одягу та аксесуарів з приватних та музейних колекцій, а також унікальні знімки з сімейних альбомів місцевих мешканців. Більшість світлин опубліковані вперше.

А ще у музеї протягом цілого дня відбувались майстер класи з виготовлення весільного вінка та розпису на склі у стилі косівської мальованої кераміки.

Центр Карпатської культури (вул.Горбового, 5/2)

На цій креативній локації, у рамках благодійного фестивалю «Смак з Косова» майстерня кераміки «Горно», простір “Вільні” спільно з ГО “Золоте горно” провели  – лекторій “Косівська кераміка – назад у майбутнє”, майстер-класи з гончарства, показовий випал кераміки в техніці “раку” та випал дров’яної печі.

Територія довкола Будинку культури і дозвілля (вул.Грушевського, 1)

Тут відбувались безліч цікавих майстер-класів, пов’язаних з гуцульськими ремеслами, арт-терапією, презентація косівської кухні, дегустація страв, приготовлених за давніми рецептами від громадської організації «Косів Гуцульський». Кульмінацією свята стало дефіле  «Храмова убиря зі смаком».

Концепція етнопаказу – пастуша культура Карпат, з якої народилось багато цікавих традицій, в тому числі – і традиція виготовлення виробів із сиру.

До уваги поціновувачів автентичного гуцульського вбрання були представлені вишиті сорочки з приватної колекції відомого місцевого етнографа Богдан Петричук, колекція виробів з овечої вовни «Перевал» від майстерні WovenWoolArt (Наталя Кіщук), сучасні кептарі від Сюзанна Словак та майстерні Oksumoron.

Крім того, 07 липня 2023 року у м.Косів було презентовано результати ряду транскордонних проєктів, реалізованих за підтримки Програми Interreg NEXT Poland-Ukraine. У 2023 році відзначається 20-річчя українсько-польського транскордонного співробітництва у рамках Програми Польща – Україна, що фінансується Європейським Союзом.  У трьох попередніх програмних періодах профінансовано більше 300 українсько-польських проєктів, спрямованих на розвиток прикордонних територій. Ці проєкти принесли позитивні зміни у сферах соціальної інфраструктури, охорони здоров’я та захисту довкілля, освіти, культури та туризму, безпеки та функціонування пунктів перетину кордону.

Для того, щоб якомога більше людей дізналося про діяльність цих проєктів і скористалися їхніми результатами, протягом липня – вересня 2023 року відбудеться 20 різноманітних заходів по обидва боки  кордону.

Один з таких заходів – фестиваль «Барви Косова». На Франківщині у поточному програмному періоді було реалізовано 12 українсько-польських проєктів, зокрема, “Світ Карпатських розет – заходи із збереження унікальності культури Карпат”, “Фестиваль – стала ініціатива та ефективний інструмент промоції історичної та культурної спадщини в прикордонних регіонах України та Польщі”, “Карпатська бджола – спільні заходи із збереження унікальної природної спадщини в українсько-польському прикордонні”.  Деякі з цих проєктів будуть представлені під час святкування 07 липня 2023 року у Косові.

13 серпня 2023 року у селі Шепіт Косівської міської територіальної громади відбудеться другий день фестивалю (участок – Кородистий, біля церкви Пресвятої Трійці).

Філософія другого фестивального дня – детальніше познайомити з витоками традиції виготовлення іграшок з сиру; занурити гостей у давні часи полонинної і пастушої культури Карпат, яка свого часу народила унікальне ремесло, що збережене в окремих селах Косівського та Верховинського районів.

  • Більше про проєкт на Фейсбук сторінці  https://www.facebook.com/groups/747696273731715
  • Відеосюжет про перший день благодійного фестивалю “Смак з Косова” від наших партнерів ГО “Прикарпатська Інформаційна Корпорація”:

One Reply to “У Косові пройшов перший день благодійного фестивалю «Смак з Косова»”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до вмісту