Розпочав свою роботу онлайн ресурс «Платформа Центрів Дія»
Сервіс «Місцеві електронні петиції»
Сервіс «Консультації з громадськістю»

Рекомендації  щодо недопущення виникнення інфекційних  захворювань та  харчових отруєнь в місцях тимчасового перебування евакуйованого населення

Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі та води, через брудні руки і предмети побуту.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!

Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій дотримуйтеся таких правил профілактики:

1. Підтримуйте чистоту:

– мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;

– мийте руки після відвідування туалету та повернення з вулиці;

– мийте і дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;

– захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин;

– регулярно мийте та обдавайте окропом дитячий  посуд та іграшки.

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

– відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;

– для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;

– зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

3. Ретельно готуйте їжу:

– ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;

– доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;

– сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;

– ретельно підігрівайте приготовану їжу.

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

– не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;

– зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;

– не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;

– не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

– використовуйте чисту або очищену воду з перевірених джерел ;

– обирайте свіжі та незіпсовані продукти;

– ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;

– не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

У разі виникнення у осіб, які знаходяться в місцях тимчасового перебування, симптомів гострого респіраторного захворювання, гострої кишкової інфекції тощо, така особа підлягає ізоляції в окремому приміщенні з обов’язковим зверненням за медичною допомогою до медичного працівника, у  разі відсутності окремого приміщення виділяють частину приміщення, яку виокремлюють (наприклад, ширмою), з мінімальною відстанню в 1,5 – 2 м до інших осіб.

Про випадок виникнення підозри на інфекційну хворобу у особи, яка знаходиться у місці тимчасового перебування медичний працівник повинен передати форму первинної облікової документації № 058/о «Екстрене повідомлення про інфекційне захворювання, харчове, гостре професійне отруєння, незвичайну реакцію на щеплення», затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 10.01.2006 № 1, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 8 червня 2006 р. за № 686/12560, до Косівсько- Верховинського міжрайонного відділу ДУ «ІФОЦКПХМОЗ» для проведення епідеміологічного розслідування та вжиття необхідних протиепідемічних заходів.

Нагадуємо,спеціалістами Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ»(м.Косів вул.Шевченка ,10) проводяться такі дослідження:

Відбір та дослідження проб харчових продуктів,готових страв,води ,змивів з навколишнього середовища на патогенну мікрофлору та обстежуються контактні особи на носійство збудників кишкових інфекцій  при харчовому отруєнні.

А також проводиться дезінфекції пунктів тимчасового розміщення евакуйованого населення відповідно до поточної ситуації.


Коментарі закриті.

Перейти до вмісту