Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі та води, через брудні руки і предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!
Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій дотримуйтеся таких правил профілактики:
1. Підтримуйте чистоту:
– мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
– мийте руки після відвідування туалету та повернення з вулиці;
– мийте і дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
– захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин;
– регулярно мийте та обдавайте окропом дитячий посуд та іграшки.
2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:
– відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
– для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
– зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
3. Ретельно готуйте їжу:
– ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
– доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
– сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
– ретельно підігрівайте приготовану їжу.
4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:
– не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
– зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
– не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
– не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
– використовуйте чисту або очищену воду з перевірених джерел ;
– обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
– ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
– не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
У разі виникнення у осіб, які знаходяться в місцях тимчасового перебування, симптомів гострого респіраторного захворювання, гострої кишкової інфекції тощо, така особа підлягає ізоляції в окремому приміщенні з обов’язковим зверненням за медичною допомогою до медичного працівника, у разі відсутності окремого приміщення виділяють частину приміщення, яку виокремлюють (наприклад, ширмою), з мінімальною відстанню в 1,5 – 2 м до інших осіб.
Про випадок виникнення підозри на інфекційну хворобу у особи, яка знаходиться у місці тимчасового перебування медичний працівник повинен передати форму первинної облікової документації № 058/о «Екстрене повідомлення про інфекційне захворювання, харчове, гостре професійне отруєння, незвичайну реакцію на щеплення», затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 10.01.2006 № 1, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 8 червня 2006 р. за № 686/12560, до Косівсько- Верховинського міжрайонного відділу ДУ «ІФОЦКПХМОЗ» для проведення епідеміологічного розслідування та вжиття необхідних протиепідемічних заходів.
Нагадуємо,спеціалістами Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ»(м.Косів вул.Шевченка ,10) проводяться такі дослідження:
Відбір та дослідження проб харчових продуктів,готових страв,води ,змивів з навколишнього середовища на патогенну мікрофлору та обстежуються контактні особи на носійство збудників кишкових інфекцій при харчовому отруєнні.
А також проводиться дезінфекції пунктів тимчасового розміщення евакуйованого населення відповідно до поточної ситуації.
Коментарі закриті.